Nieuws

ProjectenKlik op de marker / pin in de kaart rechts voor achterliggende project- informatie. Met het muiswieltje kunt u in- en uitzoomen.

H. van Lunteren en J.D. Zocher jr. maakten het ontwerp voor het openbare Plantsoen dat van 1829 tot 1843 werd aangelegd op de voormalige stadswal van Amersfoort. Een park met glooiende vormen dat vooral gekenmerkt wordt door de middeleeuwse waterpoorten en muren, begraafplaats, villa's, een societeit en bruggen.

Al is er in de loop van de tijd een behoorlijke aanslag op het park gepleegd voor bebouwing, wegen en parkeergelegenheid, toch is de belangrijkste historische waarde van een wandeling rond de gehele oude stad op kleine onderbrekingen na nog steeds een feit.

In 1993 publiceerde dr. Lucia Albers een cultuurhistorische inventarisatie met een waardebepaling van de diverse parkonderdelen. In 1997 volgde daarop in samenwerking met ir J. W. Stoffel een inrichtings- en beheersplan voor het Plantsoen.

De plannen zijn nu grotendeels uitgevoerd en het Ministerie van Landbouw heeft Amersfoort in 2006 benoemd tot Groenste Stad van Nederland. Amersfoort gaat door en streeft naar de titel van Groenste Stad van Europa.