Nieuws





Projecten



Klik op de marker / pin in de kaart rechts voor achterliggende project- informatie. Met het muiswieltje kunt u in- en uitzoomen.

Toen de middeleeuwse muren en poorten vanaf 1806 werden afgebroken en de wallen en grachten werden omgevormd tot stadspark met villa's daarlangs, was Arnhem de eerste stad in Nederland die een dergelijke gedaantewisseling onderging.

De singels hebben een grote cultuurhistorische betekenis en waarde voor de oriëntatie.

Het Velperplein heeft sinds de 19e eeuw  een recreatieve functie gehad als landschapspark. Het Velperplein was niet alleen een park op zich, maar minstens zo belangrijk als schakel tussen de parken Janssingel en Lauwersgracht en heeft als belangrijkste functie een groene verblijfsplek.

In oktober 2003 bracht Albers Adviezen een rapport uit waarin de historie wordt omschreven. Aan de hand van drie verschillende tijdfasen is de aanleg van het park geanalyseerd. Het plan van Springer uit 1880 was maatgevend. Uit deze analyse blijkt dat door het alsmaar afknabbelen van de randen van het centrale park, alleen een grasveld met bomen is overgebleven. Op basis van dit onderzoek zijn enkele uitgangspunten en richtlijnen opgesteld voor het nieuwe ontwerp van het Velperplein, waar echter veel verkeer langs en door moet. Vervolgens heeft Albers Adviezen in 2006 een rapportage uitgebracht, in opdracht van de gemeente Arnhem afdeling monumenten waarin de historie van de singels wordt beschreven met aanbevelingen. Het is belangrijk dat de singels herkenbaar zijn als een de totale stad omringend park.