Nieuws

ProjectenKlik op de marker / pin in de kaart rechts voor achterliggende project- informatie. Met het muiswieltje kunt u in- en uitzoomen.

De ruïne van kasteel de Toutenburg is op een eiland in het park van Oldruitenborgh nog steeds zichtbaar. Oldruitenborgh staat aan de zuidrand van het oude stadje Vollenhove.

 

Kort voor 1400 werd het huis gebouwd aan de stadsgracht naast de Bentpoort.

Kasteel de Toutenburg werd vanaf 1524 gebouwd in opdracht van Georg Schenck, gehuwd met Anna de Vos van Steenwijk. Schenck was in 1521 benoemd door keizer Karel de Vijfde tot stadhouder van Friesland, teven later ook van Overijssel, Drente en Groningen.

In die tijd was Vollenhove het centrum van de macht in noordoost Nederland.

Het park van Oldruitenborgh komt omstreeks 1800 tot stand onder de eigenaar Anthony Sloet. De ruïne van de Toutenburg werd als romantische bijdrage opgenomen in het park. Vanaf een heuveltje keek men toen nog uit over de Zuiderzee.

Oude lanen van gesnoeide linden en het overgebleven deel van de stadsgracht houden de herinnering aan de middeleeeuwen levend.

 

In 2007 werd de geschiedenis geschreven door Annemarie van Leeuwen (Albers Adviezen) en de Beheervisie van Park Oldruitenborgh en de Toutenburg, door L.H. Albers en A.W.J.Guinée.

Het park is in 2009-2010 door de gemeente Steenwijkerland gerestaureerd en gerenoveerd en heropend.

Het huis Oldruitenborgh is hotel geworden.

 

Het rapport Oldruitenborgh en de Toutenburg : historie van het park kunt u hier downloaden. En het rapport Park Oldruitenborgh en de Toutenburg : beheervisie kunt u hier downloaden.