Changed location

I succeeded:
outdoor working and living
from Utrecht to Beekbergen

new address:
Hietveldweg 25
7361 AB Beekbergen
+31 55 5061395



Current projects

  • aanvragen Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)



thumb DSC 7147Landgoed Holthurnsche Hof

aanvragen Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM)

Historische tuinen Park Frankendael

Een van de bijzondere tuinen van Park Frankendael is de tuin achter Huize Frankendael Deze stijltuin is opnieuw aangelegd in de omstreeks 1730 heersende Régencestijl. De tuin sluit daardoor aan bij de architectuur van het huis.

In Park Frankendael zijn twee historische tuinen; de stijltuin achter Huize Frankendael en de landschapstuin. Afgelopen jaar is hard gewerkt aan het herstel van deze historische tuinen.

Het herstelplan door dr. Lucia Albers en ir. Anja Guinée is in samenspraak met groepen burgers, omwonenden en belangengroepen gemaakt.

De regencetuin

De regencetuin is gebaseerd op oude gravures van tuinen in de Watergraafsmeer en een kleine "reconstructie" schets, in 1942 door de tuinarchitect J.T.P. Bijhouwer getekend. In de tuin staan planten die vermeld worden in de catalogus van een kwekerij die tussen 1722 en 1740 in de Watergraafsmeer bestond. In diezelfde tijd liet het echtpaar Vermeeren-Balde het huis verbouwen tot het huidige huis en een tuin daarbij aanleggen.

Aan de voorzijde van het huis is de stroomgodenfontein uit 1714 door de beeldhouwer Ignatius van Logteren gerestaureerd en zijn de beelden van Bacchus herfst en Ceres zomer geconserveerd

De houten kuipen met oranjerieplanten zijn geleverd door de Amsterdamse Hortus Botanicus en zullen daar ook iedere winter worden verzorgd. Drie nieuwe, speciaal voor Frankendael in 1Se eeuwse stijl ontworpen bruggen met smeedijzeren hekken en verschillende eveneens speciaal ontworpen zitbanken maken de tuin rond het huis af. Een perfecte plek voor bruiloften en partijen.

De landschapstuin

Het belangrijkste kenmerk van de landschapstuin is een wandeling rondom de op een beek lijkende watergang. De tuin uit 1820 was aan een opknapbeurt toe. Om de historische vormen en de eenheid te herstellen zijn gedempte stukken beekloop weer uitgegraven. De beplanting is aangevuld en paden zijn hersteld. Zo is het weer mogelijk geworden om rond te dwalen en daarbij steeds verrast te worden door mooie uitzichten. Een deel van het landschapspark heeft het karakter van een inheemse plantentuin; een ander deel is juist een arboretum (collectie van bijzondere bomen en struiken) en heeft ook een collectie naaldbomen. De Witte laan dankt zijn naam aan witbloeiende planten en het witte grint.

De fontein uit 1715

Kluizenaarshut

Een bijzonder element van de historische aanleg is de hermitage op het eiland. Dit is een folly, een bakstenen namaakruïne van even vóór 1820. Belangrijke ornamenten zijn verder de vele nieuwe bruggen, die allemaal een ander ontwerp hebben. Vooral de dubbele brug naar het eiland hebben we met veel plezier ontworpen. Hij bestaat uit een bolle vaste brug en een holle kettingbrug, waar je over heen moet rennen om met droge voeten aan de overkant te komen.

 

De tuin is ook digitaal te bezichtigen via een webcam op www.park-frankendael.nl.

In opdracht van het Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer schreef Albers Adviezen samen met verschillende auteurs, in het jaar 2000 4 rapporten over het park Frankendael:

Frankendael: Van Hofstede tot openbaar park

Frankendael: Herstelplan voor de historische tuinen

Frankendael: Definitief ontwerp voor de historische tuinen

Frankendael: Beplanting Plantsoen